Veel mensen in huwelijken trekken te vroeg de stekker eruit. Later in het leven kunnen ze zeggen: ‘Als ik wist wat ik nu weet, zou ik in dat huwelijk zijn gebleven’. Aan de andere kant leren sommige mensen waardevolle lessen in begin van hun huwelijk. Sommige paren worstelen jaren in een rechtbank, omdat het huwelijk niet slecht genoeg is om op te geven, maar niet helemaal goed genoeg om geluk te leven. Vaak spelen er dezelfde problemen in een relatie.

 

Het besluit om een huwelijk te beëindigen is een belangrijke beslissing en is er één om zorgvuldig te maken. Vaak zijn er allerlei soorten oplossingen geprobeerd om een scheiding te voorkomen. Het is een persoonlijke beslissing. Het kan helpen om een huwelijksbemiddelaar in te schakelen bij het beoordelen van de voor- en nadelen van het verlaten (of blijven) van het huwelijk.

 

Redenen voor een scheiding

Communicatieproblemen zijn vaak de hoofdoorzaak van het uiteenvallen van huwelijken. Ze leiden tot gevoelens van woede en soms tot ontrouw. Gehuwde stellen kunnen werken aan het verbeteren van hun communicatieve vaardigheden. Alle echtparen vechten verbaal met elkaar. Het is normaal. Het is de manier waarop een echtpaar omgaat met hun geschil dat aangeeft of het huwelijk al dan niet succesvol zal zijn. Bemiddelaars zijn experts in geschillen en kunnen een echtpaar helpen om neutraler te kijken naar wat ze doen. Het echtpaar kan dan hun communicatie objectief analyseren en werken aan verandering.

 

Een andere belangrijke reden dat huwelijken uiteenvallen is het gevoel dat de andere partij niet genoeg bijdraagt. Soms is het gebrek aan bijdrage wel eens realiteit. Maar in de meeste gevallen is het een foutieve waarneming van één of beide echtgenoten. Praten over het huwelijk in termen van bijdrage (niet alleen financieel) is een educatief proces. Het kan een echtpaar echt helpen om elkaar meer te waarderen en het helpt zeker om elkaar meer te vertrouwen.

 

Ontrouw kan een symptoom zijn van een huwelijk in moeilijkheden. Sterke huwelijken helpen beschermen tegen ontrouw. Wanneer een huwelijk voldoet aan de behoeften van de echtgenoten en voldoening geeft, gaan de echtgenoten niet elders voor gezelschap. Zelfs als er sprake is geweest van ontrouw, betekent dit niet dat het huwelijk moet worden beëindigd. Echtgenoten kunnen via bemiddeling communiceren over de ontrouw, de lucht zuiveren en leren om het huwelijk beter te maken.

 

De problemen in sommige huwelijken worden veroorzaakt door situaties zoals het overlijden van een kind of ouder, verlies van werk, faillissement of ziekte. Het werken aan het begrijpen van de effecten die deze problemen hebben op het huwelijk door middel van communicatie in een bemiddelingsomgeving kan helpen om de gevoelens te normaliseren en de echtgenoten te laten werken als een team. Mensen in lange termijn huwelijken melden dat het verwerken van grote pijnlijke en moeilijke situaties daadwerkelijk hun huwelijken heeft verbeterd.

 

Mocht je huwelijk toch stranden na de mediatie, schakel dan een gespecialiseerde advocaat echtscheidingen in. Zo worden je eigen belangen optimaal behartigd en weet je zeker dat je krijgt waar je recht op hebt. Als je kinderen hebt wordt zo ook de alimentatie netjes geregeld.