Een echtscheiding is een bijzonder heftige ervaring voor alle betrokkenen. Kinderen kunnen emotionele schade oplopen als gevolg van een zware of stroeve scheiding, zeker als ze wat jonger zijn. Het is daarom van groot belang dat de ouders tijdens dit proces zorgen voor een goede bescherming en begeleiding van de kinderen. We geven alvast drie tips die hier aan bijdragen.

Maak duidelijk dat het niet de schuld van het kind is

Een kind kan bij een echtscheiding snel het idee krijgen dat hij of zij de oorzaak van de scheiding is. De mate waarin kinderen dit gaan inbeelden is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder de leeftijd. Deze schuldgevoelens kunnen uitgroeien tot ernstige emotionele schade, waar het kind later erg last van kan krijgen. Het is daarom van belang dat je als ouder je kind blijft overtuigen dat het niet zijn of haar schuld is. Niet alleen gedurende de echtscheiding, maar ook in de eerste jaren daarna.

Dwing je kind niet tot het kiezen van een kant

In sommige gevallen verloopt een echtscheiding zeer onvriendelijk tussen de partners. Op het moment dat er bepaalde conflicten ontstaan, waardoor er ook een echtscheidingsadvocaat bij betrokken raakt, is het belangrijk dat het kind daar niet de dupe van wordt. Bij het opstellen van de omgangsregeling kan het kind bijvoorbeeld betrokken zijn. Dit geeft het kind een hoop druk, maar ook de kans om er zelf mee om te gaan. Het is dan belangrijk je als ouder niet negatief uit te laten over de ander, om zo je kind ‘voor je te winnen’. Op die manier kunnen loyaliteitsproblemen ontstaan bij het kind, waardoor hij of zij wellicht bij beide ouders ongelukkig is.

Wees open en eerlijk tegenover je kind

Tijdens de echtscheiding zal je kind een hoop vragen hebben. Zorg dan dat je goed luistert en echt openstaat voor de vragen en opmerkingen. Wees daarnaast duidelijk in het beantwoorden van deze vragen. Kinderen zijn gebaat bij zekerheid van zaken. Vertel dus niet dat papa of mama een tijdje weggaat, zonder aan te geven dat het om een echtscheiding gaat. Het is te verwachten dat het kind hoopt dat jullie ooit nog bij elkaar komen. Dit is naar alle waarschijnlijkheid niet het geval, dus geef dat dan ook duidelijk aan. Ter afsluiting is het aan te raden om je kind tijdig op de hoogte te houden van de beslissingen die gemaakt worden.