Deklerk mediation

Ik wil ontslag nemen: wat moet er precies gebeuren?

ontslagrecht

Ik wil ontslag nemen: wat moet er precies gebeuren?

Geplaatst op

Ontevreden over je werk of ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Bij het opzeggen van je contract komen allerlei zaken kijken, zoals het opstellen van een ontslagbrief en het inlichten van je werkgever. Benieuwd hoe je dit het beste kunt aanpakken? Wij geven je tips voor het ontslag nemen.

Ontslagbrief opstellen

Een ontslagbrief is de basis voor het correct vastleggen van je ontslagname. In de brief moet onder andere naar voren komen dat je het dienstverband wilt opzeggen en daarbij de juiste opzegtermijn in acht neemt. In de meeste gevallen geldt er een opzegtermijn van één kalendermaand. In je contract staat de opzegtermijn die in jouw geval van toepassing is. In een paar speciale gevallen is het mogelijk om per direct het dienstverband op te zeggen. Hier zitten echter voorwaarden aan. Zo moet er een situatie zijn waarin de werkgever zich dusdanig misdraagt dat het voor de werknemer niet mogelijk is om een dag langer in dienst te blijven. Denk hierbij aan situaties waarin er al een lange tijd geen loon wordt uitbetaald of bij gevallen van bedreiging.

De ontslagbrief mag per aangetekende post of e-mail verstuurd worden. Bij het versturen als e-mail is het belangrijk om om een ontvangstbevestiging te vragen aan het einde van de brief, zodat je er zeker van bent dat de brief ook daadwerkelijk gelezen is.

Het opnemen van vakantiedagen is niet altijd mogelijk

In veel gevallen wil een werknemer wanneer hij zijn arbeidscontract opzegt ook de opgebouwde vakantiedagen opnemen. In dit geval ontstaat er een situatie waarin de werknemer vanaf zijn of haar opzegging bijna of helemaal niet meer hoeft te werken. De meeste werkgevers zullen hier niet zomaar mee akkoord gaan en mogen hiervoor in bezwaar gaan. Een werknemer heeft in principe recht op het opnemen van vakantiedagen wanneer dit hem of haar uitkomt.

Uiteraard kun je als werknemer in goed overleg met je werkgever best afspraken maken over het opnemen van de vakantiedagen, maar houd er rekening mee dat de werkgever mag verlangen dat er op zijn minst sprake is van een zorgvuldige overdracht van werkzaamheden.

Gerelateerde berichten

Waarom een management BV oprichten?

Elke BV in Nederland bestaat uit minstens twee organen; de Raad van Bestuur en de Algemene Vergadering. De leden van het bestuur kunnen personen...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden