letselschade is breed gedefinieerd, maar om de vergoeding te kunnen verhalen, moet er sprake zijn van herkenbare schade die pijn en lijden heeft veroorzaakt. Het is ook mogelijk om een vordering in te stellen wegens psychische klachten, ook al gaat het niet om lichamelijk letsel, hoewel strikte regels de omstandigheden bepalen waarin een dergelijke vordering kan slagen. De hoogte van de schadevergoeding die kan worden teruggevorderd, zal afhangen van de aard van het letsel en de verliezen en kosten die daaruit voortvloeien. Dit is niet altijd gemakkelijk vast te stellen en er ontstaan vaak geschillen. Bestaande medische aandoeningen kunnen ook gevolgen hebben voor de vordering, terwijl er meer dan één mogelijke oorzaak voor een bepaalde aandoening kan zijn. Om deze problemen aan te pakken, zal vaak een beroep moeten worden gedaan op deskundig medisch bewijs.

Is het ooit te laat om een claim in te dienen?

Er zijn strikte verjaringstermijnen, die het indienen van oude vorderingen verbieden. Voor veel vorderingen kunnen deze verjaringstermijnen drie jaar bedragen, hoewel er verschillende uitzonderingen zijn, zowel voor de kortere als de langere termijn. Zelfs als je enige tijd geleden gewond bent geraakt, kunje nog steeds in staat zijn om een claim in te dienen. Als je er niet in slaagt om een persoonlijk letsel rechtszaak in te dienen binnen de verjaringstermijn zal de vordering vervallen en je zal geen vergoeding voor je verwondingen ontvangen.

Wat moet ik eerst doen als ik letsel oploop?

Als je of iemand die je kent een persoonlijk letsel heeft opgelopen, is het eerste wat je moet doen medische hulp inroepen. Zelfs als je verwondingen niet direct zichtbaar zijn, moet je naar een arts gaan omdat veel verwondingen niet direct duidelijk zijn en sommige rechtsgebieden vereisen nu dat je binnen een bepaalde periode medische hulp inroept of je vermogen om een claim in te dienen verliest. Vergeet niet dat sommige verwondingen, zoals hersenletsels, geen symptomen vertonen gedurende dagen, weken of zelfs maanden na de verwonding. Een arts zal een grondige evaluatie doen om je letsel te diagnosticeren en de juiste behandeling te bieden en kan in staat zijn om verwondingen te identificeren waarvan je of je geliefde zich niet eens bewust is dat ze nog een probleem zullen zijn.

Neem contact op met een letselschade specialist

Nadat je de juiste medische zorg hebt gekregen, dien je contact op te nemen met een ervaren en goed geïnformeerde letselschadebureau. Na het horen van de details van je ongeval en letsel, kan je specialist je adviseren of je een geldige letselschadeclaim heeft of niet. Het beste van alles, veel letselschade specialisten geven je een gratis eerste consult en zal werken op een “no cure no pay” basis, wat betekent dat ze alleen betaald krijgen als je betaald krijgt.