Selecteer een pagina

Als mensen uit elkaar gaan, komen er behoorlijk wat emoties vrij die erg hoog op kunnen lopen. Niemand bedenkt van te voren dat je uit elkaar gaat. Dat is ook nooit de intentie als een stel bij elkaar komt, samen gaat wonen, trouwen en kinderen krijgt. Het is erg belangrijk dat je hulp krijgt bij de echtscheiding als dit een vechtscheiding dreigt te worden. Vechtscheidingen zijn voor niemand goed en al helemaal niet als er kinderen bij betrokken zijn. Dreigt je scheiding uit de hand te lopen? Neem dan een echtscheidingsadvocaat in de hand! Geen financiële middelen voor een advocaat dan is er ook een mogelijkheid voor een pro deo advocaat echtscheiding.

Een pro deo advocaat echtscheiding

Is je inkomen niet toereikend om een familierecht advocaat te bekostigen? Dan is er altijd een mogelijkheid om een pro deo advocaat echtscheiding te nemen. Het is soms zelf mogelijk om een volledige vergoeding hiervoor te krijgen. Alle pro deo advocaten zijn ingeschreven bij de Raad voor Rechtsbijstand. De advocaten die hier zijn ingeschreven zijn de enige die mogen werken op basis van een toevoeging. Soms kan het wel zijn dat je nog een eigen bijdrage moet betalen. 

Wat doet een pro deo advocaat echtscheiding?

In het geval van een echtscheiding heb je te maken met een advocaat familierecht. Er wordt een plan gemaakt over de omgang van de kinderen. De alimentatie wordt betaald en eventueel de partneralimentatie. Het is verstandig dat beide partijen een advocaat neemt. Komen jullie er niet uit? Dan zal een rechter uiteindelijk beslissen wat het het beste is voor jullie. 

Kinderalimentatie en partneralimentatie

Zijn er kinderen in het spel? Dan moet je er rekening mee houden dat de ene partij kinderalimentatie moet betalen aan de andere partij. Elke ouder heeft namelijk de plicht om zorg te dragen voor de kosten die de opvoeding met zich mee brengt. Gaat het kind bij de vader wonen? Dan moet de moeder alimentatie betalen. Dit geldt ook andersom als het kind bij de moeder gaat wonen. Dan moet de vader als vanzelfsprekend kinderalimentatie betalen aan de moeder voor het onderhoud van het kind.

Partneralimentatie is zoals het woord al zegt voor het onderhoud van de partner. De zogenoemde onderhoudsplicht wordt dit ook wel genoemd. Hierdoor is het verplicht dat partners ook na een huwelijk of geregistreerd partnerschap voor elkaar moeten blijven zorgen. Partners kunnen samen afspraken maken over de hoogte en de duur van de partneralimentatie. Worden de partijen het niet eens met elkaar? Dan zal een rechter kijken wat de hoogte moet zijn en hoe lang de partneralimentatie wordt betaald.